Bogdan Petriceicu Hașdeu

Scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric si om politic. Sunt doar câteva dintre lucrurile care se pot spune despre savantul Hașdeu (1838-1907), considerat una dintre marile personalități ale României și un om cu o cultură comparabilă cu Nicolae Iorga.

Despre Hașdeu nu se cunosc cu certitudine data, locul inițierii sau loja de apartenență. Dar următoarele cuvinte, care ii aparțin, pot fi considerate relevante in ceea ce privește apartenența sa la ordin: ”Ce este Românismul? El este pentru noi prima condițiune ca să putem iubi Umanitatea. El este pentru noi prima condițiune ca să putem iubi Libertatea. El este pentru noi prima condițiune ca sa putem iubi Adevărul. Romanismul este Umanitate, Libertate și Adevăr.”

,,Având în vedere ca Hașdeu nu pronunța fraze fără o adâncă chibzuință și profundă convingere, pronunțarea acestei înșiruiri de cuvinte având sorginte masonică duce la concluzia ca Hașdeu era un inițiat al Ordinului,
chiar daca nu se cunosc data si locul inițierii. (…) Bogdan Petriceicu Hașdeu era creștin ortodox. Credința lui nu era o piedică în calea inițierii. Masoneria este deschisa oamenilor de orice credintă religioasă, deoarece
masoneria nu este o religie, dar iși alege candidații dintre cei care cred in Dumnezeu, oricare ar fi acela”, scrie profesorul ploieștean Constantin Nemeș în ,,Hașdeu si masoneria“.

Templul de la Câmpina închinat Iuliei Hasdeu a fost locul de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hașdeu, după moartea unicei sale fiice.

Este înmormântat la București în cimitirul Bellu, în cripta familiei.

administrator
Author: administrator