Johann Georg Schwarz

Originar dn Transilvania, Johann Georg Schwarz (1751-1784) a fost principalul promotor al rosacrucianismului și ai esoterismului în general în Rusia secolului XVIII. Considerat unul dintre Illuminati târzii, a fost un apropiat al lui Nikolai Novikov cu care organiza întâlniri secrete în Turnul Menșikov din Moscova, cunoscut ca și Biserica Arhanghelului Gabriel. De menționat ca în anii 1780, Nikolai Novikov a ocupat cea mai înaltă poziție din francmasoneria rusă.

Devenit profesor de filologie germană la Universitatea din Moscova, în care numărul profesorilor şi studenţilor francmasoni era unul însemnat, J.G. Schwarz înființează primul institut pedagogic din Rusia, devenind astfel fondatorul recunoscut al pedagogiei din această țară. În 1781, împreună cu prietenul său Novikov, Schwarz înființează Societatea Prietenilor Lecturii. În același an, el pune bazele Societăţii Studenţilor Universitari, prima asociație studențească din istoria Rusiei.

In 1782, la conventul de la Wilhelmsbad, unde a participat și el, Rusia a fost recunoscută ca 8-a provincie a Ritului Templier de Strictă Observație. Este considerat, până astazi, una dintre cele mai luminoase personalități din istoria culturală a Rusiei, fiind menționat ca atare în numeroase lucrări de referință (cel mai adesea sub numele sau rusificat, Ivan Grigorievici Svart).

Citeste mai mult: adev.ro/pbg9rj

Bibliografie:

https://adevarul.ro/cultura/istorie/un-francmasontransilvanean-rusia-johann-georg-schwarz-1751-1784-1_5786941e5ab6550cb8d4359d/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Georg_Schwarz

administrator
Author: administrator