Samuel von Brukhental

 

”La data de 2 martie 1743 Samuel von Brukenthal (n. 1721, Nocrich – d. 1803, Sibiu), la 22 de ani, este primit în rândul lojei francmasonice Aux Trois Canons; desigur, iniţierea a fost pregătită din timp, pentru că în mod normal un candidat nou nu era admis în rândul artei regale decât fie la recomandarea altor membri, fie după un „examen” prealabil. În ciuda existenţei scurte, de numai 6 luni, loja vieneză Aux Trois Canons a jucat un rol important în perioada de început a francmasoneriei austriece, nu atât pentru faptul că a fost prima lojă înfiinţată la Viena cât mai ales pentru faptul că a influenţat puternic viitorul membrilor săi, printre care se număra şi Samuel von Brukenthal”, arată muzeograful Adrian Georgescu în catalogul ”Colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal”, apărut în anul 2011. 

Potrivit sursei citate, în 14 decembrie 1743, cu sprijinul lojii berlineze ”La cele trei globuri” , condusă de Frederic al II-lea, Brukhental va inaugura la Halle o nouă loja, numită Aux Trois Clefs d’Or. Sub conducerea lui Brukenthal, loja a avut o activitate intensă, la scurt timp ajungând să numere peste 40 de membri care se întâlneau de 4-5 ori pe lună. ”Ca Maestru de Scaun Brukenhtal nu a rămas decât până în anul 1744, însă loja creată de el a exercitat o mare atracţie care a condus la extinderea masoneriei la Remen şi constituirea unei filiale a lojei la Jena” continuă sursa citată.

In 1779 a construit la Sibiu palatul, care astăzi îi poarta numele, în stilul barocului târziu, după model vienez. Spațiul fastuos al acestei reședințe, ce adăpostea seratele muzicale și literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de arta, cabinetul de stampe și biblioteca, a reprezentat un nucleu spiritual de excepție pentru Transilvania. Colecțiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris.

Odată cu mutarea la Sibiu a devenit membru al lojii ”Loja Sf. Andrei la trei frunze de nufăr”.

administrator
Author: administrator