Constantin Moroiu

Constantin Moroiu (1837-1918), membru fondator al Marii Loji Naționale din Romania pe care a si condus-o în perioada 1880-1911 în calitate de Mare Maestru, a rămas în istorie pentru o multitudine de gesturi făcute în plan social, politic și mai ales masonic, cum ar fi crearea, in 1881, a Supremului Consiliu de Rit Antic Primitiv Orient de Memphis şi a Supremul Consiliu pentru România, iar în 22 noiembrie 1882 a Marelui Capitol Royal Arch. În ianuarie 1899 Constantin Moroiu avea să promulge noua Constituţie Masonică.

S-a remarcat prin crearea unor puternice legături între Marea Loja Nationala din Romania și numeroase loje masonice din lume, devenind chiar Membru de Onoare al unora dintre ele: Loja Fratellanza Universale din Pisa, Italia (5 iulie 1882), al Lojei Egyptian Nr. 2 (Manchester, Marea Britanie), al Lojei Perseverenza (Masso, Italia), al Lojei Ciro Mentoli (Borgo, Italia) şi al Lojei Il Leone di Caprera (Rio dell’Elba, Italia). A fost Mare Maestru de Onoare al Supremului Mare Consiliu General de Misraim din Statele Unite ale Americii și Membru de Onoare al Lojei La Verita din Luca, Italia, de sub jurisdicţia Supremului Consiliu al Italiei (1883). A avut rolul de garant de amiciţie al Marii Loje a Franţei şi al Marelui Orient al Spaniei în România (1883), garant al Suveranului Sanctuar al Marii Britanii şi Irlandei în Suveranul Sanctuar din România, garant al Supremului Consiliu din Jurisdicţia de Nord a Statelor Unite ale Americii şi al Supremului Consiliu pentru Mexic în România (1883 şi 1905), garant de amiciţie al Supremului Consiliu din Scoţia în România (1905), garant de amiciţie al Marilor Loje din British Columbia (Canada), Peru şi Franţa, în România (între 1905 şi 1914), garant de amiciţie în România pentru Marea Lojă a Franţei, Marea Lojă din Jawa, Marea Lojă din Venezuela, Marele Orient al Spaniei, Supremul Consiliu din Belgia şi Supremul Consiliu din Cuba (1914). A înființat publicația ”Triunghiul”, prin care mesajul masonic era transmis masonilor și publicului larg, în aceeași măsură. În anul 1886, dovadă a perseverenței sale, dar și a ascendentului său moral, se aprind luminile Lojei ”Constantin Moroiu” din Cairo, Egipt.

Dar poate cea mai temerară hotărâre luată, pentru acele vremuri, a fost aceea de a-și iniția propriile fiice în Masonerie, în 1883, în Loja Steaua Sudului din Mangalia. A deschis astfel drumul în România masoneriei mixte și feminine.

Prieten apropiat cu Mihail Kogălniceanu.

administrator
Author: administrator