Petre P. Carp

Petre P. Carp (1837 – 1919) a fost inițiat în francmasonerie la 21 octombrie 1867 în Loja Steaua României din Iași, iar la 19 noiembrie același an, primește gradul de Companion.
Descendent al unei familii vechi din marea boierime moldovenească din zona Dealu Mare, a fost un strălucit politician și diplomat, membru marcant al Partidului Conservator fiind numit cel de-al 21-lea prim-ministru al României.

S-a născut în conacul familiei, la Tibănești (jud. Iași), iar după terminarea studiilor la Berlin, în anul 1862 revine în Romania la Iași și contribuie la punerea bazei societății „Junimea” (primăvara anului 1864).

A deținut multe poziții importante în stat (parlamentar, Președinte al Consiliului de Miniștri) și a avut o importantă carieră diplomatica în extern. In plan politic, a participat activ la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea Principatelor Unite. Respectat ca orator, P. P. Carp s-a opus curentului majoritar în diverse dezbateri politice. Întregul său discurs a fost o alternativă la tendințele protecționiste, antisemite și populiste ale liberalismului românesc. S-a stins din viață la Țibănești, fiind înmormântat în cavoul familiei.


„Carp a fost cel puţin un caracter în cel mai desăvârşit înţeles al cuvântului. Dânsul îţi inspira respectul ce se cuvine sincerităţii depline, cu el nu aveai surprinderi, ştiai dinainte precis matematic care îi vor fi reacţiunile în faţa unei anume situaţii, învingea sau murea cu o idee.”(I.G.Duca, Amintiri politice, vol.III, Jon Dumitru, Munchen, 1981, pag. 169)

administrator
Author: administrator